07.04.2017

Znanstveno-stručni seminar: Digitalna humanistika i digitalizacija etnografske baštine – obavijest i prvi poziv

Poštovani članovi,

dana 1. lipnja 2017. godine održat ćemo redoviti godišnji skup i skupštinu Društva

Molimo vas da se odazovete u što većem broju. Ovogodišnji skup, zamišljen u obliku znanstveno-stručnoga seminara,  u centar našega interesa stavlja zanimljivu temu digitalne humanistike, posebno usmjerenu prema digitalizaciji etnografske baštine. Znanstveno-stručni seminar je začetak skupova u kojima ćemo članovima Društva i prijateljima omogućiti uvid u aktualne i suvremene tijekove i trendove u struci. Na ovaj način uključujemo se u cjeloživotno obrazovanje naših članova. Sadržaji skupa, predavanja i radionice znanstvenoga seminara su besplatni, a prijavljeni sudionici, dobit  će potvrde o sudjelovanju.

Za sudjelovanje na poslijepodnevnim radionicama potrebna je prijava, te Vas molimo da svoje sudjelovanje na znanstveno-stručnom seminaru, prijavite tajnici Društva na adresu: kbusic@emz.hr do 1. svibnja 2017. godine.

Datum održavanja: četvrtak,  1. lipnja 2017. godine
Mjesto održavanja: Etnografski muzej, Trg Mažuranića 14

Važno: I ovom ćemo prigodom organizirati mali sajam izdanja s područja struke, te razmjenu kataloga, brošura, itd. Svi zainteresirani moći će podići novija izdanja Hrvatskoga etnološkoga društva u izdanju HED biblioteke, te pripadajuću platnenu vrećicu.

Digitalna humanistika i digitalizacija etnografske baštine

Pojam digitalne humanistike pojavljuje se gotovo paralelno s informatičkom revolucijom osamdesetih godina 20. stoljeća te se danas s pravom može smatrati vrlo važnim područjem humanističkih znanosti. Digitalizacija građe u ustanovama etnološkog, odnosno kulturnoantropološkog predznaka, započeta je krajem devedesetih godina 20. stoljeća i odvija se gotovo bez prekida do današnjih dana te se opetovano prilagođava koncepcijskim, metodološkim i tehnološkim novitetima. Skupom se žele predstaviti trenutni digitalizacijski projekti, a posebno se želi ukazati na niz problema suvremene digitalne humanistike u kontekstu munjevitih tehnoloških promjena gdje najnovija tehnologija u jednom generacijskom ciklusu postaja zastarjela, potom nekompatibilna i u konačnici neupotrebljiva. Stoga se nužno osvrnuti na dosadašnja postignuća i projekte kako bi se odgovorilo na sve glasnija pitanja poput prepoznavanja potreba korisnika, tehničkih standarda koji ne zastarijevaju (futureproof), sigurnosne pohrane podataka (backupa) ili organizacijskih problema koji proizlaze iz neravnoteže između teorije, praske i legislativa, kako bi se definirao strateški okvir za buduće projekte na polju digitalne humanistike.

9.00 – 9.30 Prijava

9.30 -10.30 Godišnja skupština Hrvatskoga etnološkog društva

11.00 Početak znanstveno-stručnoga skupa

11.00 – 11.15 | Matija Dronjić (EMZ) | Uvod u digitalnu humanistiku
11.15 – 11.30 | Koraljka Kuzman Šlogar (IEF) | Konzorcij DARIAH-HR i digitalizacija dokumentacije IEF-a
11.30 – 11.45 | Klementina Batina (HAZU) | Dizbi i digitalizacija građe Odsjeka za etnologiju
11.45 – 12.00 | Goran Zlodi (UNIZG/Link2), Aleksandra Vlatković (EMZ) i Matija Dronjić | Projekt Etnografski muzej Online (beta)

12.00 – 12.30 Diskusija

12.30 – 14.00 Stanka za objed (u organizaciji HED-a)

14.00 – 14.45 | Goran Zlodi (UNIZG/Link2) i Aleksandra Vlatković (M++) | Radionica: Novo sučelje muzejskih baza podataka M++ i S++

14.45 – 15.00 Stanka za kavu

15.00 – 15.45 | Matija Dronjić (EMZ) | Radionica: Digitalizacija i standardizacija

15.45 – 16.00 Zatvaranje seminara i podjela potvrda o sudjelovanju na predavanjima i radionicama

Morate biti prijavljeni ukoliko želite ostaviti komentar.