26.11.2018

Preminuo akademik Ivan Cifrić, istaknuti hrvatski sociolog i počasni član Hrvatskog etnološkog društva

S osjećajem tuge obavještavamo članove Društva i prijatelje da je naš počasni član, istaknuti hrvatski sociolog, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i voditelj Akademijina Odsjeka za etnologiju, akademik Ivan Cifrić, umro u petak 23. studenoga  2018. u 73. godini života.

Posljednji ispraćaj bit će u srijedu 28. studenoga u 14:30 na Krematoriju.

Ivan Cifrić rođen je 22. siječnja 1946. u Petrijevcima. Gimnazijski obrazovan u Osijeku, studirao je  i 1969.  diplomirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sociologiju i filozofiju. Magistrirao je 1973., a doktorirao 1980. Na Odsjeku za sociologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu izabran je za docenta 1981., za profesora u trajnom zvanju 1997., a za  professora emeritusa Sveučilišta u Zagrebu izabran je 2017. godine. U Vladi demokratskoga jedinstva od 1991. do 1992. bio je ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Za redovitoga člana HAZU u Razredu za društvene znanosti izabran je 2010., kada je postao i voditelj Odsjeka za etnologiju HAZU.

Akademik Ivan Cifrić na Odsjeku za sociologiju Filozofskoga fakulteta u Zagrebu predavao je Statistiku, Sociologiju sela, Sociologiju religije, a u program studija sociologije uveo je i predmete Hrvatsko društvo, Socijalna ekologija, Sociologija obrazovanja i Etika okoliša. Organizirao je poslijediplomski znanstveni studij Socijalna ekologija, a bio je i voditelj Poslijediplomskoga znanstvenog studija sociologije. Bio je višegodišnji tajnik Hrvatskoga sociološkog društva i njegov predsjednik 1986. – 1990. te  urednik i pokretač časopisa Socijalna ekologija (1992. – 2012.) i časopisne biblioteke Razvoj i okoliš (od 1994.), kao i jedan od pokretača časopisa Revija za sociologiju. Bio je stipendist Zaklade Alexander von Humboldt (1984./1985., 1992. i 1994.). Vodio je nekoliko znanstvenih projekata: Ekološka svijest mladih (1986. – 1987.), Ekološki aspekti društvenog razvoja (1986. – 1990.), Socijalnoekološki aspekti razvoja (1990. – 1996.), Socijalnoekološki i modernizacijski procesi u Hrvatskoj (1996. – 2000.), Modernizacija i identitet hrvatskoga društva (2002. – 2005).)  i Modernizacija i identitet hrvatskoga društva. Sociokulturne integracije i razvoj (2007. – 2014.).

Akademik Ivan Cifrić objavio je šesnaest  knjiga, navodimo novije: Bioetika (2000.), Moderno društvo i svjetski etos (2000.), Okoliš i održivi razvoj (2002.), Ruralni razvoj i modernizacija (2003.), Bioetičke ekumena (2007.), Pojmovnik kulture i okoliša (2009.), Kultura i okoliš (2009. i 2012.), Leksikon socijalne ekologije (2012.) i Ekologija vremena i kultura zidova (2015.), Selo u sjećanju – Petrijevci (u tisku). Objavio  je stotinjak znanstvenih radova u različitim domaćim i inozemnim zbornicima i časopisima. Akademik Ivan Cifrić nagrađen je Velikom medaljom Filozofskoga fakulteta (1991.), Godišnjom državnom nagradom za znanost (2000.) i Državnom nagradom za znanost za životno djelo (2014.).