English

13.09.2017

Preminula prof. Zdenka Lechner

S osjećajem tuge obavještavamo članove Društva i prijatelje da je  naša uvažena dugogodišnja članica, muzejska savjetnica Etnografskoga muzeja u Zagrebu u miru,
prof. Zdenka Lechner

preminula  11. rujna 2017. u 100. godini života.

Posljednji ispraćaj naše drage Zdenke bit će u petak, 15. rujna 2017. godine u 10.15 h u maloj dvorani krematorija u Zagrebu.

Zdenka Lechner (Osijek, 5. kolovoza 1918. – Zagreb, 11. rujna 2017.) završila je realnu gimnaziju u Zagrebu, studirala pravo, a tijekom Drugoga svjetskog rata radila kao poštanska službenica. Godine 1953. diplomirala je  XIII. antropogeografsku grupu predmeta (geografija, etnologija i nacionalna povijest). U Muzeju Slavonije u Osijeku bila je zaposlena od 1951. do 1965. godine kao prva etnologinja Slavonije, Branje i Srijema.
Kao vrstan terenski istraživač  obradila je etnografiju Slavonije, Baranje i Srijema te  stvorila mrežu muzejskih suradnika. Surađivala je i na prikupljanju podataka za Etnološki atlas. Autorica je 16 izložaba. U zvanju više kustosice, voditeljice Odsjeka nošnji Slavonije, Baranje i Srijema, radila je u Etnografskom muzeju u Zagrebu od 1965. do 1977. godine.

Istraživala je materijalnu  kulturu obraćajući pozornost na nematerijalne aspekte vještina izrade i prenošenja znanja te nematerijalnu kulturu, posebno običaje. Obavljala je razne funkcije u HED-u te je bila predsjednica Društva od 1963. do 1965. godine. Organizirala je 1. Kongres Etnološkog društva Jugoslavije u Osijeku (1958.). Surađivala je na organizaciji folklornih manifestacija, npr. Međunarodne smotre folklora u Zagrebu, Vinkovačkih jeseni, Đakovačkih vezova itd. Izradila je  idejne koncepcije za stalne postave u Muzeju Požeške kotline (Gradski muzej Požega), Etnografskom muzeju u Splitu, Gradskom muzeju Vukovar, Muzeju Brodskoga Posavlja  i dr.
Autorica je 75  radova objavljenih u časopisima, zbornicima, monografijama i katalozima od 1954. do 1994. te niza drugih tekstova (enciklopedijske natuknice itd.). U suradnji s dr. sc. Damirom Klasičekom objavila je 13 tematskih zidnih kalendara. Sudjelovala je u realizaciji etnoloških filmova s Milovanom Gavazzijem, Andrijom Stojanovićem te u suradnji s Hrvatskom televizijom.
Za svoj rad dobila je niz medalja, pohvala, povelja, diploma i priznanja. Hrvatsko etnološko društvo, u znak  priznanja za doprinos struci, a povodom njezina osamdesetoga rođendana, posvetilo joj je tematski broj časopisa Etnološka tribina za 1998. godinu. Svojim komunikacijskim vještinama i toplinom uvijek je okupljala i sasvim mlade etnologe i etnologinje, prenašala svoja znanja i davala potporu u radu.

Ostat će u trajnom pamćenju svih generacija etnologa kao primjer zauzetoga rada u struci i za struku te kao uzor ljubavi i poštovanja prema malim ljudima i narodu.  

Kontakt

Nagrada Milovan Gavazzi

Dodjeljuje se istaknutim pojedinkama/pojedincima za izuzetan i trajan doprinos promicanju etnološke struke