05.10.2017

Poziv za predlaganje kandidatkinja/kandidata za Nagradu “Milovan Gavazzi” za 2016. godinu

Dana 5. listopada 2017. godine Upravni odbor Hrvatskog etnološkog društva donio je odluku o raspisivanju natječaja za nagrade HED-a za iznimna ostvarenja u etnološkoj struci. Natječaj se raspisuje za Nagradu za životno djelo „Milovan Gavazzi“ te Godišnju nagradu „Milovan Gavazzi“za 2016. godinu u više kategorija:

– muzeološki rad
– znanstveni i nastavni rad
– zaštita kulturne baštine
– popularizacija struke
– studentski rad

Godišnja nagrada „Milovan Gavazzi“ može se (ali ne mora) dodijeliti u svakoj od kategorija. U svakoj kategoriji može se dodijeliti više Godišnjih nagrada.

POSTUPAK PREDLAGANJA:
Kandidirati se mogu samo članovi HED-a. Mogu se kandidirati osobno ili ih može predložiti drugi član/ica. Prijedlog kandidature treba poslati u pisanom obliku na adresu tajnice Društva:

Dr.sc. Marijeta Rajković
mrajkovi@ffzg.hr
Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju
Filozofski fakultet, I. Lučića 3, 10000 Zagreb

Prijedlog Godišnje nagrade „Milovan Gavazzi“ mora sadržavati:
a) ime kandidatkinje/kandidata, naziv kategorije u kojoj se nagrada predlaže, te naziv, vrijeme i mjesto nastanka ostvarenja radi kojeg se dotična/i kandidira za nagradu;
b) obrazloženje kandidature za nagradu (opis značaja i kvalitete ostvarenja s obzirom na uvjete u kojima je postignuto);
c) popratnu dokumentaciju i to:
– u kategoriji „znanstveni i nastavni rad“ primjerak publiciranog djela, recenzije te dokaze o njezinom prijamu u javnosti – kritike, osvrte, tiskovne materijale;
– u kategoriji „muzeološki rad“ vizualne materijale (fotografije, video snimke) iz kojih je vidljiv koncept i izgled izložbe ili drugog oblika muzeološkog rada, katalog, dokaze o prijamu u javnosti kao u gornjoj kategoriji;
– u kategoriji „zaštita kulturne baštine“ isto kao u gornjoj kategoriji, uz podatke o stanju objekta rada prije, za vrijeme i nakon restauratorsko-konzervatorskog zahvata, o njegovoj funkciji prije i nakon istog te o uvjetima/okolnostima (financijskim i drugim) njegovog odvijanja;
– u kategoriji „popularizacija struke“ presliku ili presnimku rada (ako se radi o djelu napravljenom za medije), odnosno dokumentaciju kao u kategorijama „knjiga godine“ i „izložba godine“ (ako se radi o tečaju, radionici i sl.);
– u kategoriji „studentski rad“ dokumentaciju kao u onoj od gore navedenih kategorija u koju se dotični može ubrojiti odnosno primjerak rada ako je riječ o pisanom (radu); obvezatno, u pisanom obliku, mišljenje mentora pod čijim je vodstvom dotični rad napravljen.

Prijedlog Nagrade „Milovan Gavazzi“ za životno djelo mora sadržavati:
a) ime kandidatkinje/kandidata;
b) obrazloženje kandidature za nagradu (opis značaja i kvalitete životnog ostvarenja kandidatkinje/kandidata s obzirom na uvjete i okolnosti u kojima je postignuto);
c) popratne materijale: životopis i bibliografiju odnosno popis  djela kandidatkinje/kandidata.

Natječaj je otvoren 30 dana od objave na web stranici Hrvatskog etnološkog društva, do 6. studenoga  2017. godine. Nagrađene će među kandidatima izabrati Upravni odbor HED-a tajnim glasovanjem.

Nagrade će se dodijeliti na Božićnom domjenku HED-a, u petak 1. prosinca 2017. godine u Etnografskom muzeju u Zagrebu.