21.03.2018

Klub HED-a u suradnji s Udrugom za razvoj građanske i političke kulture Karlovac „Polka” i platformom KAoperativa organizira “POLKAVIEW: Petra Kelemen”

Kako je Špancirfest kao ulični festival oblikovao identitet grada Varaždina i na koje je sve načine transformirao svakodnevicu Varaždinaca? Kako međunarodni migranti u Zagrebu doživljavaju glavni grad Hrvatske te sudjeluju u javnim prostorima? Teme varaždinskog festivala i iskustava međunarodnih migranata naizgled se čine nespojivima, a osobito da nemaju veze s Karlovcem. Međutim, povezuju ih pitanja tko sve i na koje načine sudjeluje u stvaranju grada, te što možemo naučiti iz tih slučajeva?

U četvrtak, 22. ožujka 2018. godine s početkom u 19:30 sati na Maloj sceni Hrvatskog doma program Polkaview ugostit će etnologinju i kulturnu antropologinju Petru Kelemen. Cilj je razgovora stručnom i komparativnom perspektivom doprinijeti aktualnim društvenim raspravama i razmišljanjima u Karlovcu.

Kako se Špancirfest oblikovao i mijenjao, koji je njegov odnos prema prostoru grada Varaždina a koji prema identitetu grada i njegovih stanovnika, kako izvodi svoje ciljeve i transformira svakodnevicu? Koja značenja međunarodni migranti upisuju u Zagreb, koje njegove elemente biraju kao sebi bitne, te uključuje li ih se i na koji način u javne politike prostora? Kako etnološkom i kulturnoantropološkom perspektivom doprinijeti raspravama i stvaranju javnih politika u gradovima? Pozivamo Vas da se pridružite u razgovoru u kojem se nadamo odgovoriti na ova, ali i mnoga druga pitanja.

Događaj se organizira u suradnji Udruge za razvoj građanske i političke kulture Karlovac „Polka“, platforme KAoperativa te Hrvatskog etnološkog društva.

Petra Kelemen docentica je na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Doktorirala je na istom Fakultetu 2012. godine. Trenutno surađuje na istraživačkom projektu „Stvaranje grada: prostor, kultura i identitet“ (www.citymaking.eu). Koautorica je knjiga „Grad kakav bi trebao biti. Etnološki i kulturnoantropološki osvrti na festivale“ (2012) i „Grad i međunarodni migranti“ (2017). Trenutno je glavna urednica časopisa „Etnološka tribina“. Središte njezina znanstvenog interesa čine procesi konstrukcije baštine, antropologija festivala, antropologija turizma i suvremene migracije.

Knjiga „Grad i međunarodni migranti“ (Jasna Čapo i Petra Kelemen, 2017.) dostupna je ovdje: http://www.citymaking.eu/grad-i-medunarodni-migranti/.