12.11.2016

Klub HED-a: Predavanje mr. sc. Ivana Šestana “Reci mi što piješ, reći ću ti tko si”

U ciklusu predavanja Kluba Hrvatskog etnološkog društva, u mjesecu u kojem se „mošt pretvara u vino“, a narod slavi „Martinje“, etnolog Ivan Šestan će 16. studenog 2016. u 18 sati u Matici hrvatskoj, Ul. Matice hrvatske 2 održati prigodno predavanje „Reci mi što piješ, reći ću ti tko  si“.

Predavanje će popratiti Udruga vinogradara, vinara i ljubitelja dobrog vina ”Sveti Nikola – Bistra”, Udruga „Vuglenari Poljanica – Bistra“ i kajkavska pjesnikinja Vera Grgac.

Sažetak predavanja:
Nastojeći utvrditi nepisana pravila prema kojima se danas u Hrvatskoj pije vino, kao i njihovu eventualnu vezu s običajima predaka, autor zapaža da su na području današnje Republike Hrvatske alkoholna pića formirala trijumvirat među čijim članovima stoljećima latentni „sukobi“ čas opstaju kao tinjajući, a povremeno prerastaju u plamteće „sukobe“. U tom trijumviratu koji uz vino čine još pivo i rakija, vinu je čini se njegovo božansko podrijetlo pomoglo da se stoljećima, sve do danas održi na tronu.

Biografija:
Ivan Šestan je rođen 23. siječnja 1947. u Zagrebu, gdje je na Filozofskom fakultetu 1972. godine diplomirao etnologiju (A) i indologiju (B). Na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu je 1993. godine završio postdiplomski studij Muzeologije.
Kao apsolvent se 1971. godine zaposlio u Muzeju Đakovštine u Đakovu gdje je radio do 1979. godine. Tada je počeo raditi u zagrebačkom Etnografskom muzeju gdje je vodio Zbirku narodnih nošnji Slavonije i Baranje, a kasnije Zbirku predmeta tradicijskog gospodarstva. Kao muzejski savjetnik umirovljen je 2014. godine.
Osim narodnih nošnji, od tema iz tradicijskog gospodarstva posebno ga zanimaju one vezane uz maslinarstvo, vinogradarstvo i vinarstvo.
Tijekom svog rada napisao je brojne  stručne i znanstvene tekstove (npr. Vinogradari i vinari, Hrvatska tradicijska kultura, Zagreb 2001.; Bilikum – zagonetni vrč: prolegomena problemu trodijelne posude za nazdravljanje dobrodošlice, Etnološka istraživanja 14, Zagreb 2009.; The Primošten Vineyards – Future of tradition, Acta Ethnographica Hungarica, 58 (2), 2013. itd.).
Autor je izložbe „Vino i tradicija“ koja je 1998. godine postavljena u zagrebačkom Etnografskom muzeju, kao i kataloga koji ju je pratio.

Morate biti prijavljeni ukoliko želite ostaviti komentar.