English

06.06.2014

Dobitnica Nagrade “Milovan Gavazzi” za 2013. g.

Godišnju Nagradu “Milovan Gavazzi” za iznimna ostvarenja u etnološkoj i kulturnoantropološkoj struci u 2013. godini na sjednici 21. svibnja 2014. godine Upravni odbor HED-a dodijelio je u kategoriji studentskog rada studentici etnologije i kulturne antropologije Kristini Uzelac za rad „Gdje se u Zagrebu smjestila Europa?“.

IMG_4180

 “Tekst ‘Gdje se u Zagrebu smjestila Europa?’ bavi se odnosom prostora i značenja na primjeru dvaju zagrebačkih trgova (Trg bana Jelačića i Cvjetni trg). Osvještavajući vlastitu urbanu svakodnevicu etnološkim i kulturnoantropološkim znanjima  postavlja pitanje o upisanim značenjima u prostor, prije svega o upisivanju političkih značenja s obzirom da je poticaj ovomu etnografskom istraživanju dalo upravo uočavanje različite semantičke konstrukcije dvaju fizički bliskih trgova s obzirom na događanja i aktivnosti na njima tijekom predpristupnih pregovora Hrvatske s EU.

Članak je utemeljen na etnografskom istraživanju (promatranje sa sudjelovanjem, intervjui) te na medijskoj građi i materijalima (brošure, letci i sl.) objavljenim uz pojedina događanja na trgovima. Analitički i interpretativno tekst je provučen kroz prizmu antropologije prostora i mjesta, problematizirajući upisivanje značenja u prostor, političku re/semantizaciju prostora, te mnogoznačnost prostora u dinamici odnosa političkih (uz neizostavno i društvenih i ekonomskih) trendova te življenog iskustva. Riječ je o relevantnoj i aktualnoj temi koja se u hrvatskoj etnologiji nastavlja na radove iz urbane i političke antropologije Dunje Rihtman Auguštin i drugih kolega. Autorica je pokazala antropološku imaginativnost u uočavanju i postavljanju istraživačkog problema. Tekst je opremljen znanstvenom opremom (uključivo 20 bibliografskih jedinica) i prilozima (fotografija, mapa) te je znanstveno-interpretativno zaokružen.” (dr. sc. Valentina Gulin Zrnić.)

Kontakt

Nagrada Milovan Gavazzi

Dodjeljuje se istaknutim pojedinkama/pojedincima za izuzetan i trajan doprinos promicanju etnološke struke