English

Druga Etnološka škola HED-a

Topusko: 26.-31.08.2002. godine

  • Voditeljice su bile Dunja Majnaric Radoševic, prof. i Katica Mrgic, prof.
  • Teme nastave bile su: povijest podrucja Banovine, arhitektura, upotreba bilja, obicaji i prehrana.
  • Predavaci su bili: dr. sc. Ivica Golec: "Povijest Banovine i Topuskog", Zdravko Živkovic, dipl ing. arh.: "Narodno graditeljstvo Banovine", Ana Mlinar, prof.: "Zaštita narodne kulture u muzejima na otvorenom u primjeru Molf See-Njemacka", Aida Brenko, prof.:"Narodna medicina", dr. sc. Aleksandra Muraj: "Tradicijske svetkovine na Banovini", dr. sc. Nives Ritig Beljak "Kobasicarstvo i pcelarstvo na Banovini".
  • 16 polaznika
  • Rezultati: polaznici su ocjenili Drugu etnološku školu HED-a vrlo poticajnom i neki od nastavnika organizirali su crtanje etnografske grade i natjecanje najboljeg crteža, pojedini polaznici organizirali su popis pjesama podrucja oko Petrinje, vlasnik etnografske zbirke-polaznik Etnološke škole poceo je inventirati materijale svoje zbirke itd.
  • O radu druge Etnološke škole HED-a izvjestio je Radio Petrinja, i pisano je 31. 08. 2002. u Jutarnjem listu (izvanzagrebacko izdanje). U izdanju Puckog kalendara Sisacko-moslavacke županje izašao je clanak o drugoj Etnološkoj školi HED-a Banovina 2002 održanoj u Topuskom.

Za sve potencijalne djelatnosti polaznicima i prve i druge Etnološke škole HED-a preporucena je strucna suradnja s etnologinjom središnjeg muzeja tog podrucja tj. s prof. Katicom Mrgic-kustosicom Muzeja Sisak.

Tijekom održavanja obje Škole u vecernjim su satima polaznici imali priliku vidjeti i slušati lokalna Kulturno-umjetnicka društva (KUD "Pounjski pleter" iz Dvora, Zbor žena iz Majura, KUD "Hrastovicka gora" iz Hrastovice) kojima se tijekom razgovora sugeriralo da u svoj repertoar uvrštavaju originalne, što starije pjesme i plesove , a u svoje redove ukljucuju što mlade naraštaje.

Kao razvoj pojedinih umijeca i umjetnosti i njihovo korištenje u sadašnjosti, polaznici su prve Škole imali priliku (putem filma i razgovora) pratiti rad poznate hrvatske keramicarke Ljerke Njerš koja je svoja prva djela izradivala baš od petrinjske gline. Polaznici druge Škole, u tom su smislu (preko razgovora i koncerta) upoznali rad poznate hrvatske folk-pjevacice Dunje Knebl koja je za prigodu koncerta u Topuskom (u organizaciji Etnološke škole HED-a) obradila jednu staru banijsku narodnu pjesmu.

Svim polaznicima Etnoloških škola HED-a Banovina 2001. i 2002. godine podijeljene su Diplome, a svim predavacima predane su Zahvalnice.

Autorica teksta: Dunja Majnaric Radosević

Kontakt

Nagrada Milovan Gavazzi

Dodjeljuje se istaknutim pojedinkama/pojedincima za izuzetan i trajan doprinos promicanju etnološke struke