Dobitnici Nagrade “Milovan Gavazzi” za 2004. g.

U kategoriji Muzejska izložba

Olga Orlić: “Tkalci u Istri”

Olga Orlić diplomirala je etnologiju i arheologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2000. godine. Postdiplomandica je na studiju etnologije i kulturne antropologije. Kustosica je zbirke odjece i tekstila u Etnografskom muzeju Istre u Pazinu.
Do sada je objavila nekoliko stručnih članaka. Suautorica je izložbe “Kruh naš svakidašnji” (2001.). Autorica je izložbe “Tkalci u Istri” (2004.) za koju joj je dodjeljena godišnja nagrada “Milovan Gavazzi” Hrvatskog etnološkog društva. Osim toga realizirala je i snimanje filma “Tkanje u Istri” koji dokumentira proces tkanja i pripreme za tkanje te je uredila katalog izložbe “Tkalci u Istri”.

U kategoriji Restauratorsko-konzervatorski rad

Jelica Lela Roćenović: “Kraluš, pleteni kraluš”

Jelica Lela Rocenović, diplomirala je etnologiju i sociologiju 1983. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te 1991. na istoj ustanovi obranila magistarski rad na temu Fašnik u Samoboru i okolici. Zaposlena je u Samoborskom muzeju kao viša kustosica etnologinja. Autorica je niza stručnih tekstova, stalnog postava Etnografske zbirke Samoborskog muzeja (1998.), te izložbi Lanek, lanek, svilica zelena (1997.) i Kraluš, pleteni kraluš (2004.).

Nagrada za životno djelo

NerinaNerina Eckhel

Upravni odbor Hrvatskoga etnološkog društva je jednoglasno odlučio da se kolegici Nerini Eckhel dodjeli nagrada za životno djelo “Milovan Gavazzi” kao istaknutoj članici našega Društva za izuzetan i trajan doprinos u promicanju etnološke struke koji je ostvarila dugogodišnjim radom u Etnografskome muzeju u Zagrebu.