Program aktivnosti Kluba 2015.-2017. godine

Poštovani i dragi članovi HED-a i svi zainteresirani,

ovdje možete preuzeti program aktivnosti Kluba HED za razdoblje 2015. do 2017. godine. Možete vidjeti datume i mjesta odvijanja pojedinog događaja, obrađenu temu te imena uvaženih predavača, a ovdje dodatno možete vidjeti i fotografije sa pojedinog događanja.

Protekle 2015. i 2017. godine organizirali smo 8 predavanja koja su obrađivala najraznorodnije teme i područja.

Početak klupskog djelovanja u 2015. godini obilježili smo proslavom 120. godišnjice rođenja Milovana Gavazzija predavanjima na temu poznatog etnografskog putovanja Kupom 1923. godine. Predavanja su održale dr.sc. Aleksandra Muraj te etnologinja Katica Mrgić, viša kustosica Gradskog muzeja u Sisku.

Osvrt na izložbu Pomorci bakarskoga kraja i Kostrene u prosincu nam je održala Dunja Majnarić-Radošević, te je time ukazala na potrebu ponovne uspostave muzeja grada Bakra i ukazala na važnost pomorstva kao dijela hrvatske tradicijske kulture.

U pokladno vrijeme 2016. godine Klub je organizirao predavanje dr.sc. Lidije Nikočević pod nazivom Zvončari i njihovi odjeci, gdje je predstavljala svoju istoimenu knjigu za koju je dobila nagradu Milovan Gavazzi 2015. godine. Višegodišnja istraživanja Lidije Nikočević zaslužna su da se ophodi zvončara iz Kastavštine 2009. godine uvrste na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

U travnju 2016. mr.sc. Julija Koš održala je predavanje Židovski obredi i običaji: dočekivanje blagdana Pesaha te nas upoznala sa simbolikom i značajem ovog židovskog blagdana.

Nakon ljetne pauze, Klub je u studenome nastavio sa aktivnostima.

U Matici hrvatskoj održano je predavanje zanimljivog naziva Reci mi što piješ, reći ću ti tko si mr.sc. Ivana Šestana. Predavanje su popratili Udruga vinogradara, vinara i ljubitelja dobrog vina “Sveti Nikola – Bistra”, udruga “Vuglenari Poljanica – Bistra” i kajkavska pjesnikinja Vera Grgac te sve uobličili u jedno veselo i opušteno druženje uz čašicu netom krštenog vina i tamburaše.

Kraj 2016. godine obilježen je predavanjem više stručne savjetnice-konzervatorice za zaštitu etnoiloške baštine Ane Mlinar Zaštita i obnova graditeljske baštine u Konferencijskoj dvorani knjižnice Filozofskog fakulteta u Zagrebu, kojem su prisustvovali i brojni studenti s interesom za ovu temu. Predavanje je obrađivalo temu zaštite i obnove graditeljske baštine s odabranim primjerima stambenih i gospodarskih objekata na području Hrvatske.

Prvo klupsko događanje 2017. godine bilo je predavanje fra Zvonka Benkovića Uloga ženskoga zbora u svadbenim običajima bosanskih Hrvata u toliškome kraju koje je održano u Matici hrvatskoj 26. travnja. Rad se bavi analizom uloge ženskoga zbora u svadbenim običajima kod bosanskih Hrvata u župi Tolisa u Bosanskoj Posavini i pokušavaju se uspostaviti poveznice između kora u grčkim dramama i ženskoga zbora u svadbenim običajima.

Povodom manifestacije Dani otvorenih vrata HAZU, u organizaciji Odsjeka za etnologiju i u suradnji s Klubom HED-a održana su dva predavanja.

Prvo predavanje je bilo ono doc. dr. sc. Luke Šeše s Odjela za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Predavanje pod nazivom “Narodoznanstvo Antuna Radića ili kako čitati Drugog” objasnilo je kako počeci hrvatske etnologije započinju Antunom Radićem koji je 1897. u svojem radu promovirao potrebu istraživanja seljačkog društva koje je u očima građanstva predstavljalo Drugog. Upravo je narodoznanstvo tj. etnologija trebala poslužiti pri pomirbi građanstva i seljaštva i premostiti jaz između onodobnih Nas i Drugih.

Drugo predavanje bilo je predavanje dr. sc. Tanje Perić-Polonijo, znanstvene savjetnice u mirovini i dr. sc. Klementine Batine, više stručne suradnice Odsjeka za etnologiju. Povodom obilježavanja 120 godina Radićeve Osnove za sabiranje i proučavanje građe o narodnom životu’, u svojem su izlaganju istaknule važnost kontinuirane zaštite, obrade i kritičkog objavljivanja vrijedne etnološke i folklorističke građe arhiva Odsjeka koja se, osim u publikaciji Zbornik za narodni život i običaje (od 1896.) objavljuje i u digitalnom repozitoriju Hrvatske akademije od 2010. godine.

Klub HED-a nastavlja i dalje sa svojim radom, a buduće aktivnosti ćemo uskoro objaviti.

Sva događanja u okviru Kluba HED-a su javna događanja, stoga želimo srdačno pozvati sve članove HED-a i sve druge zainteresirane da pošalju svoje prijedloge izlaganja i događanja (promocije, okrugli stol i sl.) u okviru smjernica djelovanja HED-a.

Voditeljice:
Dunja Majnarić